Оглас за обнову          Драга браћо и сестре, богољубиви, благочестиви Хришћани, Српска Православна црквена општина Чајниче, позива све Вас, да узмете учешћа у обнови храма Успења Пресвете Богородице у Чајничу.

           Овај свети храм подигнут је средином 19 вијека, од 1857. до 1863. године са намјеном да у њему буде смјештена Чудотворна икона Пресвете Богородице, у народу позната као Чајничка Красница. Саграђен је поред Старог храма, који је постао премали за велики број поклоника, сабраних из свих наших крајева око извора благодати и милости Божије – Чудотворне иконе Богоматере. За вријеме Другог свјетског рата, овај свети храм је страдао, заједно са нашим мученичким народом, те је након завршетка Великог рата, обновљен. Због тешке материјалне ситуације, условљене комунистичким режимом, последњим Отаџбинским ратом, све досадашње обнове су биле неквалитетно изведене, што је видљиво на унутрашњости и спољашњости храма. Приморани смо да приступимо генералној санацији светог храма, која ће обухватити потпуну замјену кровног покривача, репарацију и позлату свих крстова на куполама, чишћење и заштиту звоника и фасадерске радове.

             Радови се изводе са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Хризостома и уз сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Министарства просвјете и културе Републике Српске.

            Црквена општина Чајниче је у НЛБ Развојној банци отворила жиро – рачун бр. 5620068165771765, , као и девизни рачун IBAN BA395620068150187066, са посебном намјеном за обнову храма.

           Са Божијом помоћи, радови ће почети средином љета текуће године и наставиће се током јесени, до окончања наредне године.

           Позивамо Вас да, свако према својим могућностима, помогнете да овај свети храм засија у пуном сјају. Нека благослов Господа и Његове Пречисте Мајке буде на свима Вама!

 

                                                              Организациони одбор за санацију храма

                                                               Успења Пресвете Богородице у Чајничу