Празник рођења Господа Исуса Христа

 

           Избављење посла Господ људима својим у светом догађају Христовог рођења. Празник рођења Спаситеља – Божић је празник безмјерне љубави Божије према нама људима. Свети Јован Златоуст празник рођења Христовог назива „Темељом и почетком свих других хришћанских празника, мајком свих празника“. Новорођени витлејемски Младенац из љубави према људима оваплотио се сишавши са неба међу грешне људе, да нас приволи на покајање и очисти од гријеха.

 

 

У чајничкоме Саборном храму, празник рођења Христовог свечано је прослављен. Ујутро у 3:00 часа служено је Празнично Јутрење, а у наставку Литургија светог Јована Златоустог. Светом Литургијом је началствовао протојереј Драгиша Симић, а уз саслужење јереја Дамјана Радовића, ђакона Младена Максимовића и ђакона Угљеше Скока. Појањем су уљепшали богослужење студенти богословског факултета, ђаци Богословије и црквени хор „Красница“.

 

 

 

Мноштво вијерника присуствовало је Литургији, а на позив ђакона: „Са страхом Божијим, вјером и љубављу приступите“, причестили су се Тијелом и  Крвљу Христовом. На крају Литургије преломљена је чесница и подијељена вијерницима. Протојереј Драгиша Симић, прочитао је Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија уз сверадосни хришћански поздрав: Мир Божији! Христос се Роди! – Ваистину се роди!