Молебни канон Пресветој Богородици у част пресвете иконе Њене Чајничке

 

Свештеник: Благословен Бог наш, свагда сада и увијек и у вијекове вијекова.

Народ: Амин!

Одређени чтец чита:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

Онда: Псалам 142

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ гони душу моју, понизио је до земље живот мој; посади ме у тамна мјеста, као мртве од вијека; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим дијелима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавам се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати Лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме, учини ми ујутру милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибјегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој Благи нека ме води на стазу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом истријебићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби Боже. (три пута)

 

 

Тада, Јектенија велика.

Ђакон: У миру Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За мир свега свијета, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За свети храм овај, и за оне који са вјером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За најсветијега Патријарха (или високопреосвећенога Митрополита, или преосвећеног Епископа) нашега (име), за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и вјерни народ, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За благовијерни и христољубиви род наш и за све православне хришћане, да им Господ Бог помогне и да одоле сваком непријатељу и противнику, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За овај град (или за село ово, или за свету обитељ ову), за сваки град, крај и оне који са вјером бораве у њима, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За благорастворење ваздуха, за изобиље плодова земаљских и времена мирна, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За оне који плове, за путнике, болеснике, паћенике и сужње, и за њихово спасење, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Да нас избави од сваке невоље, гњева, опасности и нужде, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За милост Божју нама, недостојним слугама Његовим, да сачува све нас од мржње и злих дијела, и да усели у нас љубав несебичну по којој ће сви познати да смо ученици Христови, народ Божји, као и свети преци наши: те да се увијек знамо опредјелити за истину и правду Царства Небескога – Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За све оне који учинише неправду ближњима својима, било да сироте уцвјелише или невину крв пролише, мржњом узвративши на мржњу: да им Бог подари покајање, просвијетли ум и срце и обасја душу светом љубављу и према непријатељима – Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом.

Народ: Господе, помилуј.

Поменувши Пресвету, Пречисту, Преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Народ: Теби, Господе.

Возглас: Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вијекове вијекова.

Народ: Амин!

Пјева се на глас 4: Бог је Господ, и јави се нама, благословен Који долази у име Господње (са стиховима).

Стих: Призивајте Господа јер је добар, јер је до вијека милост Његова.

Стих: Обишавши, опколише ме, и именом Господњим противих им се.

Стих: Нећу умрјети, него ћу жив бити и казивати дјела Господња.

Стих: Камен који одбацише зидари он поста глава од угла. То би од Господа и дивно је у очима нашим.

Тада тропари Богородици, глас 4: Богородици сада усрдно притекнимо ми грешни и смирени, и припаднимо у покајању вапијући из дубине душе: Владичице, помози, сажаливши се на нас; похитај, пропадамо од мноштва сагрешења, не отпусти Твоје слуге празне, јер Тебе имамо као једину Наду.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Ми недостојни нећемо никада ућутати, Богородице, казујући чудеса Твоја; јер када Ти не би предстојала молећи, ко би нас избавио од толиких бједа? Ко би нас сачувао до сада слободне? Нећемо одступити од Тебе, Владичице, јер Ти слуге Твоје увијек спасаваш од свих опасности.

Онда: Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од гријеха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и гријех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагријеших, и зло пред Тобом учиних. А Ти си праведан у ријечима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњу зачет бих, и у гријесима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне премудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бијељи од снијега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од гријехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом племенитим учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтио жртве, ја бих Ти принио; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принијети на жртвеник Твој теоце.

 

Потом почињемо канон Богородици са ирмосом на 4 глас 4:

 

Пјесма 1.

Ирмос: Прешавши воду као суво и египатско избјегавши зло, Израиљац клицаше:  пјевајмо Избавитељу и Богу нашему!

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Најсветија пјесмо Ангела, најузвишенија молитво хришћана, удостојени да на пречисти образ Твој гледамо, у пјесмама Те величамо и молимо Те: Владичице наша, спаси нас.

Руком Апостола Луке насликана икона је Твоја најдивнија благовјест и небеска слава Бога Синa, пред којом Ти се клањамо и молимо Те: Пресвета Богородице од гријеховне теме избави нас.

Слава:  Икону Твоју, златом и сребром оковану, духовним мачем си учинила, спасење Божије свједочећи и духове злобе од нас одгонећи, да Ти неућутно појемо: Мајко Божија, спаси нас.

И сада: Благодаћу Божијом увјенчаваш и безграничном милошћу својом исцјељујеш све који Ти покајнички припадају и вапију Ти: Царице Небеска, помилуј нас.

Катавасија: празнична.

Пјесма 3.

Ирмос: Створитељу свода небескога и Саздатељу Цркве, Господе, Ти мене утврди у љубави Твојој, крају жеља, потпоро вјерних, једини Човјекољупче.

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Из светога града Јерусалима, краљ Милутин икону Твоју је донио, и као Заштитницу рода нашега достојно Те прославио, молећи Те непрестано: Владарко Света, спаси нас.

Цјеломудрија наставнице, монаха похвало, из захвалности за чудесно исцјељење, краљ Милутин икону Твоју манастиру је дараовао, на достојно мјесто је поставио, славно Те у роду своме прославио, вапијући: Пресвета Богородице, спаси нас!

Слава: Удивљени чудесима које нам иконом Твојом дарујеш, у вјери утврђујеш, посрнуле подижеш, добре награђујеш, молимо Те, Пресвета Богородице, од свих туга и невоља спаси нас.

И сада: Божанственом вјером Сина Свога, срца наша оживљаваш, душе наше бескрајно узвишаваш и васкрсаваш све који Те моле: Пресвета Владичице, спаси нас.

Онда ово: Спаси од биједа слуге Твоје, Богородице, јер сви после Бога к Теби прибјегавамо, као неразрушивој Тврђави и Заштити.

Свехвална Богородице, погледај самилошћу на љуто злопаћење тјела мог, и исцјели патњу душе моје.

Затим свештеник или ђакон: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење гријехова и напредак слугу Божјих (или слуге Божјег, или слушкиње Божје) име (имена).

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: Нема им помоћи ни од Бога ни од људи; Господе, Ти нам пружи руку Своју да останемо народ Твој и по вјери и по дјелима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо Богу, Спаситељу свих људи, и за непријатеље: да их Господ човјекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим; да нам не руше свете храмове и гробове, дјецу не убијају и народ не прогоне; него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Возглас: Јер си милостив и човjекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вијекове вијекова.

Народ: Амин.

Сједалан гл. 4:

Чудотворна икона Твоја, Прекрасна Богомати, небески је благослов рода нашега, и слава, и чајничка похвала, и матерински покров свих хришћана, пред којом Те величамо и молимо Те: не остави нас који Тебе, Владичицу Богородицу,  славимо као тврдо пристаниште и сигурно спасење наше.

Слава и ниње, исто

Катавасија: празнична

Пјесма  4.

Ирмос: Чуо сам Господе, за тајну Твога старања, разумјех дјела Твоја и прославих Твоје Божанство.

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Пред најездом турака, који су у то вријеме мошти Светог Саве спалили и хришћанске светиње бјесомучно скрнавили, икону Твоју, чудом сачувану, из пламена су избавили и у чајничку цркву пренијели, да ти непрестано вапијемо: Пресвета Богородице, не остави нас.

У Чајничу тихоме си остала, многе људе од болести, туге и несреће иконом Својом си избавила, Красница Чудесна постала, којој су са свих страна притицали и небеску помоћ од Тебе просили, молећи те: Света Богомајко, спаси нас!

Слава: Страшно свједочанство страдања, трагови од пожара на светом лику Твоме остали су као благовјест Твоје љубави ради које си икону Твоју од пламена сачувала и са нама остала и спасила све, који Тебе, сушту Богородицу, православно величају.

И сада: Не желећи да те из скромонога Чајнича премјештају, у срца вјерних људи си ставила да те сачувају и да Ти непрестано, у славу Божију, поју: од свих искушења, Пречиста Дјево, спаси нас.

Катавасија: празнична

Пјесма 5.

Ирмос: Просвјетли нас заповјестима Твојим, Господе, и силном руком Твојом дај нам Твој мир, Човјекољупче!

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Вјековима многи људи, разних вјера са свих страна, су Ти притицали и од Тебе, Богомајко, помоћ и спасење скрушено су искали, материнску љубав Твоју сви су добијали да Те благодарни славимо и у част иконе  Твоје Свете, вјечне хвале Теби да узносимо.

И у Другом страшном рату, чајничку икону Твоју од отимања и страдања су сачували, по домовима и пећинама скривали, тајно богослужили и душе своје спасавали, вапијући: ради Сина Твога, Пресвета Богородице, спаси нас.

Слава: Непресушни Источник Божије благодати икона Твоја је постала, многе ране наше исцијелила, душе вјерних украсила и као Чајничка Красница, по свој васељени се прославила, да Ти појемо: Љубављу Твојом најсветијом, Мајко Божија, спаси нас.

И сада: Теби усрдно притичемо, Богомајко и свети спомен Твој радсоно славимо, иконом Чајничком закриљени, љубављу Твојом испуњени да Ти заувијек пјевамо: молитвама Твојим, Богорадована, спаси нас.

Катавасија: празнична

Пјесма 6.

Ирмос: Излићу молитву Господу и казаћу Њему јаде своје, јер се душа моја испуни муке и живот ми се паклу приближи, па се молим као Јона: Боже, изведи ме из пропасти!

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Свету вјеру у народу си сачувала, Богородице Чајничка, људе Божије вјековима од злога си бранила, од духовне смрти избављала, да са љубављу на Пречисти Лик Твој гледамо и да Те ангелским пјесмама неућутно величамо.

Украшена небеским херувимима и опточена божанственим химнама, драгоцијени украс, Небеска Царице, за икону своју си добила, када си смјерног кујунџију од болести исцијелила, који те је златном душом својом украсио, и предивни оков израдио и с љубављу Те даривао, појући ти: Пресвета Богородице, спаси нас!

Слава: Као Син Твој, Кога си, Владичице, на Пречистим рукама својим носила, тако се Чајничка Красница у наручје народа Божијег предала, који ју је вијековима вијерно чувао и благослов Божији задобио, клањајући се Пречистом Образу Твоме.

И сада: Владичице наша Богородице, икону своју свету си нам даровала, не опумињући се наших неправди и зала, и у Царство Божије си нас позвала да Те са Ангелима славимо и љубављу Твојом најсветијом вјечно да живимо.

Катавасија: празнична

Онда: Спаси од биједа слуге Твоје, Богородице, јер сви после Бога к Теби прибјегавамо, као неразрушивој Тврђави и Заштити.

Свехвална Богородице, погледај самилошћу на љуто злопаћење тијела мог, и исцјели патњу душе моје.

Затим свештеник или ђакон: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење гријехова и напредак слугу Божијих (или слуге Божијег, или слушкиње Божије) име (имена).

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: нема им помоћи ни од Бога ни од људи; Господе, Ти нам пружи руку Своју да останемо народ Твој и по вијери и по дијелима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо Богу, Спаситељу свих људи, и за непријатеље: да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим; да нам не руше свете храмове и гробове, дјецу не убијају и народ не прогоне; него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Возглас: Јер си милостив и човјекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вјекове вјекова.

Народ: Амин.

 

Кондак, гл.6:

Из светог града Јерусалима

Божији Благослов си нам донијела,

Иконом Чајничком Красницом,

Сву земљу си освјештала,

Вјерни народ вјековима,

Од злога си бранила,

Материнском љубављу

Ране исцјељивала,

у Небески Јерусалим све си позвала,

и светом радошћу обасјала

све оне који славе прекрасни спомен Твој.

 

Икос: Пресвета Владарко Васељене, Света Мајко свих хришћана, Чудесна Родитељко Бога Сина, која си Спаситеља душа наших родила и од вјечне смрти нас избавила, молимо Те: не остави нас који Ти се молимо и спомен иконе Твоје славимо, појући ти: Радуј се Чајничка Краснице, Богом благодатна, Ти, иконо златна.

Степена 4. Гласа:

Антифон 1:

Од младости моје многе страсти наваљују на мене, али Ти ме одбрани и спаси, Спасе мој.

Који ненавидите Сиона, постидите се од Господа, јер као трава огњем бићете спаљени.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Светим Духом свака се душа оживотвори, чистотом се узвишује, освјетљује се Тројичним јединством свештено тајно.

И сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин.

Светим Духом точе се благодатне струје, које сву твар напајају, ради животворства.

И одмах прокимен: Помињаћу Име Твоје у сваком нараштају и нараштају.

Стих: Чуј, Кћери, и види, и приклони ухо твоје (и заборави народ твој, и дом оца твојега, и зажелеће Цар лепоту твоју).

Свештеник: И да се удостојимо слушања Светог Јеванђеља, Господа Бога молимо.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Свештеник: Премудрост, смјерно стојмо, чујмо Свето Јеванђеље. Мир свима.

Народ: И духу твоме.

Читање Светог Јеванђеља по Луки

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби!

У дане оне Марија уставши отиде брзо у горски крај, у град Јудин, и уђе у дом Захаријин, и поздрави Јелисавету. И кад Јелисавета чу поздрав Маријин, заигра дијете у утроби њеној, и Јелисавета се испуни Духа Светога, и повика громко, и рече: Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје! И откуда мени ово, да дође Мати Господа мога к мени? Јер гле, када глас поздрава твога дође у уши моје, заигра дијете радосно у утроби мојој. И благо оној која вјерова, јер ће се испунити што јој каза Господ. И рече Марија: Велича душа моја Господа, и обрадова се дух мој Богу Спасу моме, што погледа на смјерност слушкиње Своје; јер гле, од сада ће ме блаженом звати сви нараштаји, што ми учини величину Силни, и свето Име Његово. И милост је Његова од кољена до кољена онима који га се боје. Показа силу мишицом својом; разасу горде у мислима срца њихова. Збаци силне са престола, и подиже понижене. Гладне напуни блага, и богате отпусти празне. Прихвати Израиља слугу Свога да се опомене милости; као што говори оцима нашим, Авраму и сјемену његову довијека. И остаде Марија са њом око три мјесеца, и врати се дому своме.

И одмах Слава, глас 2: Оче, Сине и Душе, Тројице у Јединици, очисти мноштво сагријешења мојих.

И сада: Молитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштво сагријешења мојих.

Онда: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по мноштву доброте Своје очисти безакоње моје.

Глас 6: Не повјери ме људској заштити, Пресвета Владичице, него прими мољења слуге Твога: невоља ме ухватила, трпјети не могу демонска стријељања; заклона немам, нити гдје да се склоним, јадник, одасвуд нападан, и утјехе немам осим Тебе, Владичице свијета, Надо и Заштито вјерних, не презри мољење моје, корисно сатвори.

/Нико ко Теби притиче, не одлази од Тебе посрамљен, Пречиста Богородице Дијево, него иште благодат, и добија дар, за корисно мољење.

Богородице Дијево, Ти си преображај ожалошћених, ослобођење болујућих: спасавај град и народ твој Ти Која си мир узнемираваних, тишина буром витланих, једина Заштитнице вијерних./

Свештеник: Спаси, Боже, народ Твој, и благослови насљеђе Своје, посјети свијет Твој милошћу и добротом, утврди моћ хришћана православних, и ниспошљи нам милости Твоје обилате: молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом Часног и Животворнога Крста; заступништвом часних Небеских Сила Бестјелесних; молитвама часног и славног Пророка, Претече и Крститеља Јована; Светих славних и свехвалних Апостола; Светих Отаца наших, и великих васељенских Учитеља и Светитеља: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог; Светог оца нашег Николаја, Архиепископа Мирликијског, Чудотворца; Светих српских Просвјетитеља и Учитеља: Саве, Арсенија, Максима, Василија Острошког, Петра Цетињског и Николаја Жичког; светих славних добропобједних Мученика и Новомученика, преподобних и богоносних Отаца наших; Светих и праведних Богородитеља Јоакима и Ане; (и Светога дана) и свих Светих – молимо Те Многомилостиви Господе, услиши нас грешне који Ти се молимо и помилуј нас.

Народ: Господе, помилуј. (дванаест пута)

Возглас: Милошћу и добротом и човјекољубљем Јединородног Сина Твога, са Којим си благословен, са Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

 

Пјесма 7.

Ирмос: Дошавши негда из Јудеје у Вавилон младићи вјером у Тројицу погасише пламен пећи, појући: Боже отаца наших, благословен  јеси.

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Господе Исусе Христе, Боже наш, Тебе молимо: помози нам да Владичицу нашу Богородицу, небеску Красницу достојну у пјесмама узвеличамо, која је Тебе, Бога Слова родила и све људе матерински загрлила, који поју: Боже отаца наших, благословен јеси.

Света Мајко Бога Христа коју све силе небеске неућутно славе и земнородни непрекидно узносе ти хвале, Тебе молимо да неосуђено пред икону Твоју смјело ступамо, весело Господу појући: Боже отаца наших, благословен јеси.

Слава: Безбројна чуда иконом својом Красницом си нам даровала и вишњи мир ниспослала свима који поју: Боже отаца наших, благословен јеси.

И сада: О, Пречисти Образе Пресвете Богородице, Чајничка Краснице, у Твоју част данас пјевамо и молимо Те: не остави нас који Те смјерно поштујемо и појемо: Боже отаца наших, благословен јеси.

Катавасија: празнична

Пјесма 8.

Ирмос: Небескога Цара, кога прослављају војске Анђела, хвалите и величајте  у све вјекове!

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Немогуће је Тебе, Владичице, достојно да опјевамо, нити без Твоје помоћи Богу да се приближимо, па Те смјерно молимо: ради милости своје спаси нас да Господа појемо дијела и преузносимо  Га у све вијекове!

Небески мир  иконом Својом нам дарујеш и Божанствену љубав са неба низводиш и богочежњом душе наше красиш, да Господа појемо дјела и преузносимо Га у све вијекове!

Слава: Ходите сви вјерни, сваку животну бригу сада оставимо и пред Чудесном Красницом смијерно се поклонимо, да вјечно Господа појемо дијела и преузносимо Га у све вијекове!

И сада: Ти, Која си нас на свету службу Христу Богу призвала и за Јагњетову свадбу украсила, иконом Својом прекрасном бескрајно си нас узвисила, да Господа појемо дјела и преузносимо Га у све вјекове.

Катавасија: празнична

Пјесма 9.

Ирмос: С правом Те признајемо за Богородицу, спасени Тобом, чиста Дијево, величајући те с бестјелесним хоровима.

Припјев:Пресвета Богородице, спаси нас!

Красницу Твоју вијерни народ дивно је украсио за услишене молбе дарове Ти принио, вијеру православну смијерно посвједочио, поштујући Пречисти Образ Твој.

Сваку сузу си обрисала, очајне утјешила, прогнане заштитила, гладне нахранила, болесне исцјелила, грешнике помилована и Небом осијала све који Ти с љубављу поју: Пресвета Богородице, иконом Својом светом, помилуј нас.

Слава: Теби прибјегавамо, Небеска Царице, и гријехе наше пред Образом Твојим оплакујемо и молимо Те, посјети нас милошћу Својом и спаси нас.

И сада: Опет и опет, Теби прибјегавамо, Пресвета Богородице, јер Те као Мајку Милосрђа познајемо и вапијемо ти: одбрани нас од видљивих и невидљивих непријатеља, даруј нам опроштај гријехова и прекрасном иконом Својом спаси нас.

Катавасија: празнична

Пјесмама одајмо поштовање Господарици свијета, Узвишенијој од небеса, и Чистијој од сунчаних зрака. Која нас је избавила од проклетства.

Од многих гријехова мојих болује тјело, пати и душа моја; к Теби прибјегавам, Благодатној, Нади безнадежних, Ти ми помози.

Владичице и Мати Искупитеља, прими молбе недостојних слугу Твојих, да би посредовала код Онога Кога си родила. О, Владарко свијета, буди Посредница.

Пјевамо сада усрдно и складно пјесму Теби, Свехвалној Богородици. Са Претечом и свима Светима, моли Богородице, да будемо помиловани. Све војске Анђела, Претечо Господњи, Дванаесторице Апостола, сви Свети, учините са Богородицом молитву, да се спасемо.

 

 

Потом се чита: 

Свети Боже, Свети Крјепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти гријехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посјети и исцјели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хљеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

Тропар гл. 4:

Предивни украсу Цркве Божије,

Апостола Луке изображење,

Небеског блага Дароватељко,

Православне вјере утврђење,

страдајућих Помоћнице,

милостива наша Заступнице,

Чајничка Краснице,

вјечном љубављу нас украси

и молитвама Твојим спаси

богољубиви народ Твој.

 

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.

 

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гњеви се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као Милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дјела руку Твојих, и Име Твоје призивамо.

 

И сада: Богородичан.

Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не погинемо ми који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од биједа; јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе помилуј. (дванаест пута)

Затим свештеник или ђакон: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење гријехова и напредак слугу Божијих (или слуге Божијег, или слушкиње Божије) име (имена).

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: нема им помоћи ни од Бога ни од људи; Господе, Ти нам пружи руку Своју да останемо народ Твој и по вјери и по дијелима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо Богу, Спаситељу свих људи, и за непријатеље: да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим; да нам не руше свете храмове и гробове, дјецу не убијају и народ не прогоне; него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Возглас: Јер си милостив и човјекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вијекове вијекова.

Народ: Амин.

Молитва пред иконом Пресвете Богородице Чајничке Краснице

Пресвета Богородице, Дародарилице, спаси нас. Тебе славимо, Дародарилицу, која си чудесима многим прославила Сина својега и себе, Дијево Богомати; освети нас славом твојом неизреченом, Дародарилице, и спаси душе наше.

Чајниче се радује теби, Богорадована, као драгоцјеној ризници небеских дарова; обдари и нас милошћу својом, Дародарилице, и испроси нам благодат Духа Светога што истином просвећује и освећује душе наше.

Дарове дарујеш свакоме ко име твоје са вијером и надом спомиње, и свакоме ко се пред ликом твојим чудотворним моли: слијепима вид, раслабљенима снагу, бездјетнима потомство, тужнима утјеху, покајницима очишћење. Стога те у љубави прослављамо, Дародарилице, и под твоју заштиту душе наше стављамо.

Небеска славо и Чајничка похвало, радуј се! Из твога дјевичанског тијела засијала је радост свему свијету; нека и из твоје чудесне иконе сија радост свима нама, који се теби вазда радујемо и из дубине душе кличемо: Радуј се, Зоро нашега спасења, радуј се, Дародарилице, обрадуј све нас сваким добрим даром!

 Амин.

Отпуст, и потом, за вријеме цјеливања иконе Богородице, пјева се:

Глас 2: Предобра, штитиш све оне, који с вјером прибјегавају Твојој моћној руци, јер другу свагдашњу Посредницу пред Богом немамо у опасностима и невољама ми грјешници, притиснути многим гријесима, Мати Бога Вишњега; зато Ти припадамо: Избави од сваке невоље слуге Твоје.

Свих ожалошћених Радости, и обесправљених Заштитнице, и гладних Храно, и странствујућих Утехо, и слијепих Палицо, болујућих Посјето, напаћених Покрове и Заштито, и сирочади Помоћнице, Мати Бога Вишњега Ти јеси, Пречиста; похитај, молимо Те, избави слуге Твоје.

Глас 8: Владичице, прими молитве слугу Твојих, и избави нас од сваке невоље и жалости.

Глас 2: Сву наду своју на Тебе полажем, Мати Божија, сачувај ме под заштитом Твојом.